apartmanok bérbeadása

Bauhaus stílus

A Óbuda-Újlak Zrt. neves tervezői, Plájer János és Geiszter Róbert által tervezett 38 lakásos, új építésű, kiemelten energiatakarékos, Bauhaus stílusú, modern társasház, magas színvonalú lakásokkal, hatalmas teraszokkal, nyitott és zárt parkolókkal, valamint kellemes zöldligetes belső udvarral, minden igényt kielégítő felszereltséggel rendelkezik.

A Bauhaus a 20. százat első felének legjelentősebb művészeti intézménye, alkotó módszer és alkotói magatartás. Felismerte, hogy a formálás, az anyagok, alakítási módok, lehetőségek és a funkció, a rendeltetés követelményeinek megismeréséből, feltárásából fakad. A stílus eredete 1919-re nyúlik vissza, amikor megalapult a Bauhaus művészeti iskola Németországban, Weimarban. A Bauhaus eszmét tanító Walter Gropius azt vallotta, hogy szükség van egy stílusra, amely a kor építészeit valamint a magának utat törő új generációt a kísérletezésre és az újítás gondolatára inspirálja.

Ahogy ez a Bajnokok Házánál, mint tipikus Bauhaus épületnél is megfigyelhető, a tervezők arra törekedtek, hogy a forma kövesse a funkciót, a tervezés belülről kifelé haladjon, a forma legyen őszinte, ne leplezze az alaprajzot és a szerkezeti megoldást. Ami ebben a stílusban az építészet területén alapkövetelmény az a sík felületek, az aszimmetrikus tömegalakítás és a lapos tető. Ezen jellegzetes felületek mégsem lesznek a Bajnokok Házánál egyhangúvá azáltal, hogy azokat hol befelé, hol pedig a homlokzat síkjából kiemelkedve, kifelé áttörik az erkélyek, loggiák. Mindez persze szigorúan a formai letisztultság jegyében és a stílusegység megtörése nélkül valósul meg.

A Bajnokok Házában megreformálódik az alaprajz is: az eddig közkedvelt hatalmas tereket, nagy szobákat kiváltják a kis  alapterületet is jobban kihasználó, több kisebb, de praktikus helyiségek. Ezen megoldás persze számos előnnyel jár az  energiatakarékosság területén is. Kevesebb fölösleges helyiség, kevesebb költség.

A formatervezők a letisztult irányvonalakat követték, munkájuk fő elemei lettek az egyszerű formaiság, az óriás üvegablakok. A fém, az üveg, a kő használata került előtérbe. A lépcsőház üvegfelületei optikailag nyitottá teszik a teret. A fém és üveg kettőse pedig tisztaságot, ugyanakkor biztonságérzetet is kölcsönöz.

A Bauhaus kedvelt színei a fehér, szürke, és natúr színek. Így van ez a Bajnokok Házánál is. A lépcsőházi korlátok, a fémkerítés és az erkélyek korlátai valamint az erkély és teraszburkolatok is tipikus színeit viselik az épületet uraló stílusnak.