apartmanok bérbeadása

Hírek

08 Dec

Nemzeti Sport-ban a Bajnokok Háza

Közzétette

Aki rendszerben éli a mindennapjait, akinek pályafutása, sikerei ösztönzőek, aki hatást tud gyakorolni. Persze, hogy mindenki szeretne a társasházába – már ha abban él – egy ilyen lakótársat! De talán a leginkább egy másik sikeres sportoló számára jön jól egy ilyen álomszomszéd. Hisz a két edzés közötti csendes pihenőt ő is tiszteletben tartja, a célok, a feladatok majdnem azonosak, és ő is érti, ha felkészülési periódusokról, terhelésekről, szponzorációról szól a diskurzus. A Merkapt Zrt. megálmodta és megalkotta ezt a lakóközösséget, a sportolók közös otthonát, a Bajnokok Házát.

 

Szép, új lakópark a Sörgyár utcában. Az Óbuda Építész Stúdió Kft. által tervezett, 38 lakásos, új építésű, kiemelten energiatakarékos Bauhaus stílusú társasház nagyterű, zöld belső udvart ölel át. Kis facsemeték (az egyiket a cselgáncsozó Hadfi Dániel ültette), most megkapaszkodó cserjék mutatják: valami most kezdődött el...

A ház nyugodt, csendes. Egy-egy kerékpár, ajtó előtt hagyott sportcipő, a Nemzetközi Birkózószövetség zászlaja jelzi, több lakásba is beköltöztek már. Itt él többek között a világbajnok kenus, Mike Róbert, közvetlen szomszédja, a világbajnok öttusázó, Kasza Róbert, valamint a világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó, Tóth Krisztián is. Otthonuk a Bajnokok Háza, amely kifejezetten sportolók, sportvezetők, sporttal foglalkozók számára épült lakópark, ahol az Arany-, Ezüst- és Bronz-lépcsőházakban lehet igényesen kialakított lakásokat bérelni.

Mike Róbert az elsők között költözött, nem sokat gondolkozott azon, hogy éljen-e a lakópark nyújtotta lehetőséggel, hiszen feleségével és kisfiával elég szűk helyen éltek már az elmúlt években.

„A Bajnokok Házában azonban igazi otthonra leltünk mondja Mike Róbert. Azért költöztünk ide, mert már nagyon kellett a tér a kisfiamnak, és hiába keresgéltünk, nem találtunk ár-érték arányos lakásokat. Ez a hely tökéletes számunkra, mert van saját kertrészünk, ahol jókat lehet játszani a gyerekkel, és én is tudok tenni-venni, ami nagyon hiányzik a vidékből. A lakás pedig kellően tágas, végre mindenkinek van saját szobája és nem kell kanapén aludnunk.”

Mike Róbert szomszédja a világbajnok öttusázó Kasza Róbert és felesége. És egyik szobájuknak hamarosan új lakója lesz, hiszen decemberre várják kisfiúk születését.

„Körülbelül egy hónappal ezelőtt költöztünk be az új otthonunkba. Kaptunk egy szuper lehetőséget a beruházótól, átgondoltuk, és igent mondtunk, így a harminckilenc négyzetméteres lakásunkat magunk mögött hagyva egy hetvennyolc négyzetméteres, minden igényt kielégítő otthonba költözhetünk be – mesélte Kasza Róbert. Bár egyelőre még csak „félház” van, nagyon szimpatikus a lakóközösség, Mike Robival és Tóth Krisztiánnal egy klubban sportolunk, velük amúgy is jó kapcsolatot ápolok. Robival a sport mellett a gyerek is közös témát ad, már most látom magam előtt, hogy milyen klassz lesz nyáron a gyerekekkel kint a nagy kertben. Remek ötletnek tartom egy ilyen jellegű ház megvalósítását, sokkal jobb ilyen közösségben élni, mint egy panelházban arctalanul, elszigetelődve.” 

A lakóközösség másik tagja a világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó Tóth Krisztián is a ház alapgondolatát, a sportolói közösséget emelte ki.

„Jó érzés, hogy olyan szomszédjaim vannak, akik szintén sportolók, akiknek azonos céljaik, feladataik vannak, a sport összefűz bennünket”– tette hozzá a versenyző. 

Ösztönző kedvezmények

Magyarországon talán egy-két egyesület rendelkezik olyan ingatlannal, ahol sportolói, idegenlégiósai számára bérlakást, albérletet, otthont tud biztosítani. A Bajnokok Háza egyedülálló projekt, különböző sportágak fiatal élsportolói, sportszakemberei számára próbálnak lakáslehetőséget nyújtani. Hogy honnan az ötlet?

„Az ötletet a hely szülte mondja Fülöp Ildikó a projekt egyik vezetője. – A Merkapt Zrt. által támogatott Budapesti Nagy Sportágválasztó helyszínét a Merkapt Sportközpont adja. Ez a lakópark, hozzánk nagyon közel, félkészen, elhagyatottan állt 2008 óta, és folyamatosan azon törtük a fejünket, hogy miként lehetne hasznosítani. 2013 januárjában adódott a lehetőség, hogy meg tudtuk vásárolni a félkész ingatlant, egy dologban biztosak voltunk, hogy mindenképpen sportcélú legyen a ház hasznosítása. A kert felől az épületre nézve, akár egy olimpiai faluhoz is hasonlíthatnánk az házat. Így jött a Bajnokok Háza ötlet: sportolók, sporttal foglalkozó személyek számára kínálunk minőségi bérlakásokat.”

 

A beruházó Merkapt Zrt. egyesületeket, szövetségeket megkeresve kifejezetten fiatal, tehetséges magyar sportolók vagy idegenlégiós, a szezon végéig hazánkban tartózkodó külföldi játékosok számára kínál színvonalas környezetben lakhatási lehetőséget.

„Sok tehetséges fiatal sportoló kerül vidékről a fővárosba, nagyobb egyesületekbe igazolva, számukra biztonságos környezetet ad a védett, sportolói lakópark, és megfelelő motivációt is jelenthet egy példaképekkel teli házban élni.”   

Sőt, nem csak pusztán otthont nyújtanak a sportolók számára, ösztönzik is lakóikat az újabb és újabb sportsikerek elérésére.

 

„Fontosnak tartjuk, hogy sportolóinkat a sportteljesítményüknek megfelelően támogassuk is – folytatta Fülöp Ildikó. – Az eredményeik függvényében kedvezményeket adunk a lakások bérleti díjára, természetesen az aranyérmet hozó lakó kapja a legmagasabb kedvezményt, mi ezzel is szeretnénk támogatni sportolóinkat. A Merkapt Sportközpont atlétikai és egyéb sportpályáit, edzőtermeti a lakóink bármikor használhatják.  Ezen felül próbálunk egyéni szponzorokat is bevonni a projektbe. A fiatal, pályája elején lévő tehetség nem biztos, hogy meg tudja fizetni ezt a minőséget, ám igyekszünk egy olyan támogatási rendszert kialakítani, amelyben szponzoraink akár 20-30 ezer forintokkal hozzá tudnak járulni a sportolók lakbéréhez.”

 

2014. november 15. szombat